Bron: www.energiemanagement.net 22 mei 2002
Het structureel monitoren van het energiegebruik is voor de industrie een lucratieve bezigheid. De investeringen in procesbesturing, hardware, software, consultancy en installatiewerk zijn, zonder subsidies, al binnen 1 tot maximaal 4,5 jaar terug te verdienen. Dit blijkt uit onderzoek van het bureau E-Ck Energie en Milieu in opdracht van Novem. Enerzijds is monitoring een belangrijke pijler van energiezorg dat leidt tot energiebesparing. Anderzijds is het ook een aanvulling op bestaande procesbesturing dat een extra dimensie geeft aan procesbewaking. Energiemonitoring zorgt voor een constantere productkwaliteit en de procesefficiency verbetert, aldus het onderzoek.
Twee typen
Novem ondersteunde het afgelopen jaar verschillende projecten in de praktijk. Twee typen energiemonitoringsystemen (EMS) bleken veel toegepast: een PLC/Scada-configuratie of een koppeling met het bestaande processturingssysteem zoals DCS. Belangrijk bijkomend effect van EMS is dat het personeel, geconfronteerd met periodieke rapportages, bewuster met energie omgaat.
Goede voorbereiding
Een goede voorbereiding van de implementatie van energiemonitoring is wel een randvoorwaarde. De inpassing in een bedrijf vergt altijd maatwerk, schrijft onderzoeker Eric van Eck in een artikel. Maar als aan die voorwaarden wordt voldaan, verbetert de energie-efficiency en gaat de energierekening omlaag. In uiteenlopende projecten bleek de terugverdientijd van een EMS 1 tot maximaal 4,5 jaar.
Kosten op een rij
Bij de meeste bedrijven kostte de implementatie van EMS een jaar. De totale inzet van eigen personeel varieert daarbij tussen de 300 en 850 uur terwijl vrijwel altijd een extern adviesbureau ondersteuning verleent. De jaarlijkse kostenbesparingen (energie en water) zijn geraamd op 16.000 tot 55.000 euro, variërend van 2 tot 5% van de totale kosten. De investeringskosten (componenten, software, consultancy) liggen ruwweg tussen de 18.000 en 82.000 euro. Deze investering is met name afhankelijk van het aantal extra aan te brengen meetpunten. Het jaarlijkse onderhoud van EMS vergt naar verwachting 900 tot 2300 euro per jaar. Meer informatie over deze EMS-projecten is te vinden op www.idee.novem.nl of op www.Senternovem.nl, (trefwoord ‘energiemanagement’