Nagenoeg alle industriële MJA-bedrijven gaan binnenkort hun energieplannen updaten voor de komende vier jaar. E-Ck ondersteunt hierbij enkele brouwerijen.
De bestaande energie-efficiencyplannen (EEP’s) lopen in 2016 af. De huidige EEP’s moeten daarom uiterlijk 1 oktober 2016 zijn geactualiseerd.
Wat houdt de actualisatie van het EEP in?
Het EEP 2017-2020 komt via actualisatie tot stand. Dat betekent dat het bedrijf het huidige EEP als basis voor het EEP 2017-2020 neemt. De mate van actualisatie is afhankelijk van eventuele substantiële wijzigingen in de structuur van de energiehuishouding in het productieproces.
Wat is er de afgelopen periode veranderd in uw energiehuishouding?
Als de onderlinge verhouding van energiedragers en/of energiefuncties met 20%-25% of meer is veranderd, dan is er sprake van substantiële wijzigingen in de structuur van de energiehuishouding binnen het productieproces. Dergelijke wijzigingen kunnen zich voordoen bij een veranderde productiewijze en/of een andere productmix. Is dat het geval? Dan maakt het bedrijf een nieuwe analyse van het energieverbruik aan de hand van de energieverbruiksanalyse (EVA) of een soortgelijke tool. Dat leidt tot volledig nieuw ingevulde energiebalans in matrixvorm, ook hier op basis van de energiecijfers van het basisjaar 2011.
belangrijk items bij de update zijn:
* Voor het EEP 2017-2020 wordt nog nadrukkelijker aandacht gevraagd voor het in beeld brengen van de keten en mogelijke ketenmaatregelen, zo mogelijk mede op basis van de voorstudie en/of routekaart.
* Kern van het EEP vormen de geselecteerde, energiebesparende maatregelen die het bedrijf wil gaan treffen in de periode 2017-2020. Meer dan voorheen is er aandacht voor de context waarin dit EEP wordt opgesteld: het bedrijfsinterne, strategische afwegingskader en de externe omgeving waarin het bedrijf opereert.
E-Ck zal een aantal bedrijven binnen de voedingsindustrie ondersteunen, waaronder enkele bierbrouwerijen.
Bron: www.e-ck.nl